Wil jij werken bij Evo-Energie? Wij zijn op zoek naar 15 monteurs, 2 elektromonteurs, 2 verkopers zonnepanelen/laadpalen.
Showroom bezoeken voor een advies zijn alleen op afspraak.
Wil jij werken bij Evo-Energie? Wij zijn op zoek naar 15 monteurs, 2 elektromonteurs, 2 verkopers zonnepanelen/laadpalen.
Showroom bezoeken voor een advies zijn alleen op afspraak.

Omvormers moeten elektrische compatibiliteit hebben met de zonnepanelen waaraan deze worden gekoppeld.

Om te beoordelen of de micro-omvormer geschikt is voor het paneel wat wordt geplaatst, is een compatibiliteitstoets nodig. Hiervoor heeft Enphase een tool voor installateurs ontwikkeld en daarmee is snel en eenvoudig te beoordelen of het toegepaste zonnepaneel kan worden aangesloten op een van de types micro-omvormer van Enphase.

Compatibiliteitstool 

“Waarom is het vermogen dat op de omvormer kan worden aangesloten dan lager dan het wattpiekvermogen van een zonnepaneel?” horen wij vaak.

De reden is eenvoudig uit te leggen met een paar feiten waar rekening mee gehouden dient te worden:

  • zonnepanelen werken praktisch nooit op hun piekvermogen.
  • testomstandigheden gaan uit van een instraling van 1000W/m2, een zogeheten Air Mass van 1,5 en een cel temperatuur van 25°C.
  • in de Nederlandse praktijk wordt bij ideale omstandigheden ca. 800W/m2 gehaald.
  • de temperatuur van de cellen hebben invloed op het vermogen. Loopt deze op, dan neemt het vermogen af a.d.h.v. de negatieve temperatuurscoëfficient van het paneel.

We leggen het verder uit aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk:

Omdat het zonlicht dat op het zonnepaneel valt in Nederland door natuurlijke factoren praktisch nooit in staat kan zijn om de 1000W/m2 te halen zal daardoor ook het piekvermogen niet worden gehaald.  Je hebt te maken met wolken, luchtvervuiling en ook nog eens een paneel temperatuur die bij intensief zonlicht vaak hoger is dan 25°C.

De volgende zaken zijn dan van belang om mee te nemen in de berekening van het vermogen en de combinatie van de micro-omvormer van Enphase:

Piekvermogen van het paneel is 350Wp, de instraling bij 800W/m2 zorgt ervoor dat het vermogen met 0,8 kan worden vermenigvuldigd en dat komt dan op 280W dat het paneel bij 800W/m2, AM van 1,5 en 25°C cel temperatuur zal opwekken. Let wel! De zon verwarmt de zonnecellen al snel boven deze temperatuur en daarmee is het vermogen dat uiteindelijk op de micro-omvormer binnenkomt vaak lager. Bij 50°C celtemperatuur op een lekker warme dag en een temperatuurscoefficiënt van het vermogen van -0.39% komt het vermogen uit op 253W.

Het heeft dus geen zin om een micro omvormer te kiezen die overeenkomt met het vermogen van je paneel.  U geeft daarnaast ook nog eens onnodig meer geld uit als het mocht werken, wat vaak niet het geval is, en het levert per saldo weinig extra energie op.

Daarnaast is er nog een aantal andere factoren die van belang zijn voor een goed werkende installatie met Enphase. Hierin zijn wij als Platinum Installer van Enphase, gespecialiseerd.

Deze theorie is overigens ook toe te passen op centrale omvormers en voorkomt dat u onnodig veel geld uitgeeft of dat u te weinig energie opwekt. Bent u van plan zonnepanelen aan te schaffen en wilt u weten wat de voordelen van het kopen bij Evo-energie voor u kunnen betekenen?

Neem contact op en maak een afspraak in onze showroom.

Of maak een dakscan om te zien of uw dak geschikt is.