Veelgestelde vragen

Hoe werkt nou de salderingsregeling en de eventuele afbouw?

Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027.

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt definitief per 1 januari 2027 stopgezet. De wet die de beëindiging van het salderen regelt, is met een meerderheid van stemmen aangenomen in de Eerste Kamer.

20190529 Cst8623 Scaled, Zonnepanelen, zonnepanelen afdak, zonnepanelen dakscan, zonnepanelen installateur, zonnepanelen installatiesysteem, zonnepanelen met accu

Eerste Kamer

Afgelopen week (11 december) werd al duidelijk dat minister Hermans van Klimaat en Groene Groei een meerderheid leek te hebben gevonden in de Eerste Kamer. Voor een meerderheid hadden de regeringspartijen BBB, VVD, PVV en NSC – dat geen zetels in de Eerste Kamer heeft – nog de stemmen van minimaal 8 senatoren nodig.

Het wetsvoorstel dat de salderingsregeling per 2027 beëindigt, heeft bij de stemming uiteindelijk de steun van ruim twee derde van de 75 senatoren gekregen. Naast de 30 voorstemmen van de regeringspartijen, stemden ook CDA (6 zetels), D66 (5 zetels), ChristenUnie (3 zetels), Volt (2 zetels), Forum voor Democratie (2 zetels) en 50PLUS (1 zetel) voor de wet van minister Hermans.


Moties aangehouden

De Eerste Kamer heeft over slechts 1 van de 4 moties gestemd die afgelopen week werden ingediend tijdens het debat over het wetsvoorstel. GroenLinks-PvdA besloot namelijk om zijn ingediende moties aan te houden. De senator had via 2 moties gevraagd om een eerlijke en gelijke behandeling van de kosten en de baten van zonnepanelen op daken én om het gat tussen de consumenten met een huur- en koopwoning niet te laten groeien.

Ook de motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) – die om 300 miljoen euro voor de uitrol van zonnepanelen bij woningcorporaties vraagt – werd aangehouden.

Over alle 3 de aangehouden moties wordt pas in een later stadium gestemd. 

Er is wel gestemd over de motie van SGP, over een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling. Deze motie werd met een ruime meerderheid verworpen. 


Wat houdt dit in?

Dit betekent dat de run op batterijopslag systemen zal toenemen. Inmiddels is het al voor veel zonnepanelen eigenaren duidelijk dat de aanschaf van batterij opslag een volgende stap zal zijn om verder energie onafhankelijk te worden. De aanschaf van een slim energie systeem is met de producten van Evo Energie eenvoudig en voordelig te realiseren. Wij verzorgen de inrichting en leveren ook bijvoorbeeld laadstations die slim kunnen laden. 

Met als tip dat wij uw systemen leveren die straks ook geheel los van het energienet kunnen werken als er stroomuitval is. Het preppen voor calamiteiten kan straks dus ook met systemen van Evo Energie, maar ook met systemen die u niet bij ons heeft aangeschaft.