Levensduur zonnepanelen 

Een vraag die veel mensen stellen voor de aanschaf van zonnepanelen, is hoe lang ze precies meegaan. De levensduur van zonnepanelen hangt af van het type paneel en de omvormers van de panelen. In principe kunnen ze panelen zelf erg lang mee. Maar het rendement zal gedurende de tijd afnemen. De levensduur van de zonnepanelen hangt dan meestal ook af van het rendement dat u zou willen zien. 

Levensduur zonnepanelen afhankelijke van type  

De levensduur van zonnepanelen is afhankelijk van het type paneel dat u heeft. Zo bieden wij het type monokristallijn zonnepanelen aan. Deze types hebben over het algemeen een levensduur van 25 jaar. Daarnaast bieden wij voornamelijk dit type panelen aan, omdat ze de energieproductie maximaliseren. Hierdoor behalen ze een hoog rendement.  

Levensduur Zonnepanelen 1536x1106

Niet alleen het type bepaalt de levensduur van zonnepanelen. Zonnecellen zijn erg gevoelig. Dus ook kwaliteit draagt bij aan de levensduur van de panelen. Daarom werken wij van Evo Energie uitsluitend met erkende merken en de beste materialen. Op deze manier zorgen wij ervoor dat de zonnepanelen van topkwaliteit zijn en zo bijdragen aan een lange levensduur en weinig vermogen inleveren. 

Rendement zonnepanelen daalt na verloop van tijd 

Het rendement van nieuwe zonnepanelen ligt erg hoog. Aangezien zonnepanelen veel worden blootgesteld aan Uv-licht en extreme temperaturen kan het zijn dat het rendement heel iets afneemt. Eerder was deze daling 0,4% per jaar. Met de nieuwste zonnepanelen is dit percentage nog nihil. Na 25 jaar behalen zonnepanelen zeker nog een rendement van 80-90%. Dit is een erg hoog percentage. Daarbij zijn de kosten van zonnepanelen na 25 jaar al terugverdiend en zijn de zonnepanelen winstgevend.  

Omvormer zonnepanelen bepaalt levensduur 

Zonnepanelen kunnen zonder omvormers niet hun werk doen. Daardoor draagt de omvormer van zonnepanelen bij aan de levensduur van de panelen. Omvormers zorgen ervoor dat de gelijkstroom omgezet wordt in wisselstroom. Daardoor kunt u stroom in huis gebruiken. Zo is een omvormer continu aan het werk. Na verloop van tijd zal deze verslijten. Echter is dit afhankelijk van de omvormer die u heeft. Maar de gemiddelde tijd dat een omvormer zijn werk kan doen is tussen de 8 en 12 jaar. Zo kunt u ervan uitgaan dat de omvormer van zonnepanelen minstens één keer vervangen zal moeten worden in een periode van 25 jaar.  

Levensduur zonnepanelen verhogen 

Ten eerste is het verstandig om de zonnepanelen één keer per jaar schoon te maken. Dit draagt bij aan de levensduur van zonnepanelen. Aangezien er aanslag en stof op kan komen dat de werking kan verminderen. Het schoonmaken kunt u doen door middel van een sopje.  

Ten tweede is het belangrijk dat je de systeem-output opvolgt. Deze output kunt u aflezen van het apparaat van de omvormer. Daarnaast kunt u ook een systeem installeren op je smartphone. Zo kunt u alle informatie eenvoudig opvragen en aflezen. Merkt u dat de zonnepanelen niet goed werken? Dan kunt u contact met ons opnemen en komen we graag bij u langs. 

Als laatste kunt u ook gebruik maken van ons systeemonderhoud. Tijdens dat onderhoud controleren wij of de omvormer nog optimaal werkt en of de zonnepanelen naar behoren functioneren. Meer weten over ons systeemonderhoud? Lees het hier ’Zonnepanelen systemen onderhoud, storing en reparatie’.

Waarom Evo Energie 

Evo Energie is de erkende installateur als het gaat om verkoop en installatie van duurzame energie. Wilt u meer weten over de levensduur van zonnepanelen? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom. Wij staan altijd voor u klaar!